Samenleven in harmonie

on

Samenleven met ruimte voor iedereen om in harmonie te leven met zichzelf, de omgeving en de natuur. Mooi gezegd maar hoe doe je dat? 

silhouette photography of birds in flight and perched on electricity line
Photo by Elizabeth Tr. Armstrong on Pexels.com

Onze visie klinkt mooi, niemand heeft er iets op tegen, maar als we er over praten belanden we vaak in een discussie. Je kunt dit op veel manieren invullen. 

Ook wij, de woongroep hebben niet de wijsheid in pacht, ook al zouden we dat wel hebben, dan is het nog de vraag of we de wijsheid om kunnen zetten naar levenshouding en gedrag. 

Moet je niet al in harmonie leven om dit te verkondigen en anderen die hier als gast komen de ruimte en de harmonie te laten voelen? 

Harmonie is goed, maar een permanente harmonie is niet haalbaar denk ik. De vraag is ook of dat het belangrijkste is in deze visie. 

Is ruimte niet belangrijker? De ruimte om je eigen weg te zoeken, fouten te maken. En als een ieder die ruimte heeft, volgt dan niet al snel de harmonie?

Als je steeds gespannen bent, als je steeds onzeker, bang bent voor wat er gaat komen, of alles wel goed komt met mij, met ons, met ons geld, met de wereld, dan is er weinig rek.

Als de rek eruit is, is er geen ruimte.

Je merkt het als je lang achter elkaar ergens naar toe werkt of voor iemand werkt, er is tijdsdruk, stress, spanning,…

Na een tijdje wil je weg, de ruimte in, welke ruimte dan ook, op vakantie, naar het strand, naar het bos, naar een plek zonder spanning, zonder regels. Dan is de rek er dus uit, heb je geen ruimte meer, en je lichaam en geest geven je een duidelijk signaal dat je ruimte nodig hebt. 

Wij zijn een rust- en leerplek. Dat betekent dat wij en onze gasten hier leren. Leren om de ruimte te vinden, de ruimte in jezelf. De rust geeft je de mogelijkheid om de spanning af te bouwen, weer flexibel te worden. 

Als je zelf ruimte voelt, is er plek genoeg voor anderen. Ook als die anders is, anders denkt. 

Ik vraag me vaak af hoe we moeten leven en wat we moeten doen om onze missie te volbrengen.

Tijdens een meditatie zag ik het ineens heel duidelijk. We moeten helemaal niet zoveel. Hoe meer je moet, hoe minder ruimte er lijkt te zijn. 

Wat telt is respect hebben voor jezelf, je omgeving en de natuur. Dus zorg voor jezelf, je omgeving en de natuur. 

Leef gezond, eet gezond, neem voldoende rust, laat je niet (ver)leiden door alles wat we moeten en nodig zouden hebben volgens anderen.  Volg je hart, leef je passie.

Eenvoudig? Zeker! Gemakkelijk? Nee! Maar daarom een rust- en leerplek. Voor ons en onze gasten. 

Weer opnieuw rust vinden, opladen en ruimte scheppen. Daar ga ik voor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s